lorszil_weddingphotography

lorszil_weddingphotography

Te tudod mik azok a tipikus magyar esküvői szokások?

2024. augusztus 15. - lorszil_weddingphotography

Magyarországon az esküvők nem csupán két ember egybekeléséről szólnak, hanem egy mélyen gyökerező kulturális eseményről, amely összeköti a múltat a jelennel. Az esküvői szokásokban visszatükröződik a magyar népi kultúra gazdagsága és a közösséghez való tartozás fontossága. Számos egyedi és régóta fennálló hagyomány létezik, amelyek színesítik az esküvőket, és mélyebb jelentést adnak az eseménynek.

Ezek a szokások vidékenként változhatnak, de mindegyikük gazdag hagyományokkal és szimbolikával bír, melyek sokszínűsége a különböző történelmi korszakokból és regionális sajátosságokból ered. A magyar esküvői hagyományok nemcsak az ünnepet teszik különlegessé, hanem az új élet kezdetét is gazdagítják, összekapcsolva a régi és az új elemeket, és mélyebb kulturális jelentést adva a nagy napnak. Ebben a cikkben bemutatjuk a legérdekesebb magyar esküvői szokásokat, amelyek még ma is számos lakodalom elmaradhatatlan részei.

Vőfély: A vőfély egy hagyományos magyar esküvői szereplő, aki a szertartás és a lakodalom „ceremóniamestere”. Feladatai közé tartozik a vendégek szórakoztatása, a hagyományos esküvői versek és köszöntők előadása, valamint a lakodalmi játékok szervezése. A vőfély általában népviseletet visel és egy botot tart a kezében, ami az ő rangját és szerepét szimbolizálja.

vo_fe_ly_1885.jpgVőfély 1885 körül - forrás: wikipédia

 

Lánykikérés:  Az esküvői szertartás előtt a vőlegény és a násznép elmegy a menyasszony házához, hogy hivatalosan kikérje a lányt a szülőktől. A menyasszony szülei vagy rokonai gyakran először másik nőt (pl. egy idős asszonyt vagy egy fiatal lányt) mutatnak be menyasszonyként, tréfásan, hogy megvicceljék a vőlegényt. Csak miután a vőlegény ragaszkodik a menyasszonyhoz, engedik, hogy láthassa a valódi menyasszonyt.

Cipőlopás: Magyarországi esküvőkön előfordulhat, hogy a menyasszony cipőjét ellopják a vendégek, majd vissza kell vásárolni a vőlegénynek vagy a násznépnek. Ez egy vidám, játékos szokás, amely megteremti a jó hangulatot, és szimbolikusan a vőlegény rátermettségét is jelképezi, hogy gondoskodjon a menyasszonyról.

reni-peti-230722-914.jpg

 

Menyasszony rablás: Ez a játékos szokás része a magyar lakodalmaknak, ahol a menyasszonyt elrejtik a vőlegény elől, és a férfinak meg kell találnia. Ha sikerül, akkor bizonyítja, hogy méltó a menyasszony kezére. A szokás tréfás formában gyakran megjelenik a lakodalmi játékok között.

darinkaesbalazsff3860.jpgA menyasszony egy szülinapi buliba lett elrejtve :) már menyecske ruhában

 

Menyecskeruha: A magyar hagyományok szerint éjfélkor a menyasszony átöltözik egy piros színű menyecskeruhába, amely jelképezi, hogy immár asszonnyá vált. Ez az öltözködésváltás fontos rítus, amely az új élet kezdetét jelképezi.

reni-peti-230722-792.jpg

 

Menyasszonytánc / menyecsketánc: Magyarországon a menyasszonytánc vagy menyecsketánc egy nagyon fontos esküvői szokás. A tánc során a vendégek pénzt fizetnek azért, hogy táncolhassanak a menyasszonnyal, és a bevétel általában a fiatal pár induló tőkéjévé válik. A hagyomány szerint a tánc éjfélkor kezdődik, amikor a menyasszony először vált át menyecskeruhába, jelezve, hogy immár férjezett nő. Az elmúlt időszakban azonban elterjedt lett az is, hogy éjfél előtt, még a menyasszonyi ruhában táncol a menyasszony. Így a fehér ruhában még menyasszonytánc, a piros ruhában menyecsketáncnak hívják.

darinkaesbalazsff3762.jpg

 

Mézeskalács törés: egy régi magyar esküvői szokás, amely ma már ritkán fordul elő, de egyes helyeken még mindig megjelenik. A hagyomány szerint a mézeskalácsot (amely gyakran szív alakú) az ifjú pár a lakodalomban közösen töri ketté. A szokás szimbolikus jelentéssel bír: a méz édes íze a boldog házaséletet jelképezi, míg a kalács kettétörése az egymás iránti közös felelősségvállalást és az összetartozást szimbolizálja.

reni-peti-230722-909.jpg

A magyar esküvői szokások mélyen gyökereznek a népi kultúrában és a közösségi értékekben. Ezek a hagyományok nemcsak az esküvőt teszik különlegessé, hanem az új élet kezdetét is gazdagítják. A mai magyar esküvők gyakran ötvözik a modern elemeket a régi szokásokkal, megőrizve ezzel a múlt értékeit és színessé varázsolva a nagy napot. Akár egy hagyományos falusi lakodalomra, akár egy városi esküvőre kerül sor, a magyar szokások mindig hozzájárulnak a felejthetetlen élményhez.

lorszil_logo_2023_logo.png

Az esküvői fotózás számomra nem csupán pillanatok rögzítése, hanem a pár egyedi történetének vizuális elmesélése. Szakmai tudással örökítem meg a nap varázsát, hogy minden kép tükrözze a pár személyiségét. Kattints ide, és foglalj időpontot, hogy együtt megörökíthessük a nagy napot, és évek múltán is örömteli emlékeket idézzenek a fényképek!

A bejegyzés trackback címe:

https://lorszil-weddingphotography.blog.hu/api/trackback/id/tr7118467241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása